HBO Opleiding voor Ergotherapie deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding voor Ergotherapie

De Opleiding voor Ergotherapie lijkt een beetje op die voor fysiotherapie, alleen ga jij je meer richten op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen. Je leert bijvoorbeeld mensen weer lopen die door ziekte of beperking een lichamelijke of psychische beperking hebben opgedaan.

Locaties van de opleiding

De Opleiding voor Ergotherapie kun je in deeltijd alleen bij Pro Education volgen. De opleiding bij Pro Education richt zich op de kern van het vakgebied ergotherapie. Per module wordt daar een onderwerp behandeld.

De Opleiding voor Ergotherapie

Bij ergotherapie leer je naar kijken naar mensen, de omgeving van die mensen en naar wat ze kunnen. Kan de patiënt zich nog zelfstandig aankleden? Is de woning nog geschikt voor wat deze meneer nog kan? En vormt het doen van boodschappen een probleem? Wat is haalbaar en wat is de doelstelling? Dit zijn voor de ergotherapeut bekende gespreksonderwerpen. Daarnaast komen vaardigheden zoals communiceren en groepstrainingen geven aan de orde. In het eerste en tweede jaar van deze deeltijdopleiding hebben vrijwel alle vakken wel iets te maken met de basis van de ergotherapie. Tijdens het eerste jaar kun je denken aan activiteitenanalyse, ergotherapie en de context, cliëntgecentreerd werken, gezondheidsbevordering en reflecteren. Binnen het tweede jaar ga je wat meer de diepte in met vakken die gericht zijn op therapeutisch handelen, communiceren, ondernemen, pleiten, innoveren en adviseren. Beide jaren moet je een portfolio bijhouden en sluit je af met een eindopdracht. Het derde jaar bestaat voor een groot gedeelte uit een keuze programma. Je kunt kiezen uit: ouderenzorg, neurorevalidatie, arbeid en gezondheid, manuele therapie of ondernemerschap. Voor het afstuderen moet je een portfolio en een afstudeeropdracht inleveren.

Wat zijn de toelatingseisen van de opleiding Ergotherapie?

De opleiding kent geen loting, maar wel is natuurlijk een toelaatbaar diploma of een 21+ toets verplicht voor toelating. Wanneer je eerst een andere relevante opleiding hebt gevolgd, zoals de ALO of de master Bewegingswetenschappen, dan is het mogelijk om een verkorte opleiding te volgen.

Voltijd opleiding

De Opleiding voor Ergotherapie wordt aan een aantal hogescholen in voltijd aangeboden. Daarnaast kun je kiezen voor een aanverwante opleiding als hbo Mens en Techniek.

Na de opleiding

Ga jij na deze bacheloropleiding aan het werk als ergotherapeut of ga jij nog een master volgen? Zo kun je kiezen voor de master Manuele Therapie, een master Musculoskeletale Revalidatie of een master Bekkenfysiotherapie.

  • Waar kun je de duale opleiding Ergotherapie volgen?
  • » Pro Education
HBO Opleiding voor Ergotherapie HBO Opleiding voor Ergotherapie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34574
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Occupational Therapy

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Ergotherapie.

Wanneer je kiest voor de duale opleiding Verpleegkunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering voor duale opleidingen.

Hogeschool Utrecht
Zet jij de volgende stap in je carrière als zorgprofessional?

Kies voor een studie van de HU, dé specialist op het gebied van praktijkgerichte hbo-opleidingen in de zorg. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!