HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding MWD

De reclassering, een asielzoekerscentrum, een school of een verzorgingstehuis: het zijn allemaal plekken waar mensen komen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Als maatschappelijk werker kun je een bijzondere rol spelen voor iemand die in de problemen is gekomen of waar het niet zo goed mee gaat.

De MWD locaties

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) wordt door het hele land aangeboden, bijna overal is het opgegaan in de bredere opleiding Social Work. MWD is dan in de meeste gevallen samengevoegd met Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). NTI en NCOI bieden nog wel een 'pure' MWD opleiding aan en hier kun je kiezen voor klassikaal of afstandsonderwijs.

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

De propedeuse van Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) bestaat uit een brede inleiding in sociaal werk. Op het programma staan vakken als psychologie, sociologie, filosofie, pedagogiek en recht. Maar MWD is ook een praktische opleiding, dus is er veel ruimte voor werk, stages en projecten. Je traint praktische vaardigheden zoals gespreksvoering en het opstellen van behandelplannen door opdrachten uit te voeren op je werkplek. Met minoren geef je je eigen accent aan de opleiding. Veel opleidingen bieden de mogelijkheid om je te specialiseren in de jeugdzorg of als GGZ-agoog. Hier leer je werken met mensen met psychiatrische problemen.

Wat ga je doen na MWD?

Verslaafden, vluchtelingen, gedetineerden, werklozen, jongeren met gezinsproblemen of ouderen die eenzaam zijn kunnen onder jouw begeleiding een stapje maken naar een gelukkiger of gezonder bestaan. En mooie maatschappelijk rol, maar de arbeidsmarkt na hbo Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is niet zo best.

Wat zijn de toelatingseisen van MWD?

Voor toelating is minimaal een havo- of vwo-diploma of een mbo-4-diploma vereist. Met een afgeronde hbo- of wo-opleiding zijn allerlei vrijstellingen en verkorte trajecten mogelijk en voor SPW’ers zijn er soms aparte programma’s. Relevant en betaald werk is bij of vlak na het starten van bijna iedere opleiding al een vereiste. Soms is een stage of vrijwilligerswerk ook voldoende. Zo kun je namelijk een deel van de studieopdrachten aan die werksituatie koppelen. Het aantal uren loopt sterk uiteen, soms gaat het om acht uur per week in het eerste jaar, soms al om twintig uur.

Doorstuderen

Doorstuderen kan met een master Social Work. Universitaire studies als Psychologie en Sociologie sluiten inhoudelijk ook aan op MWD. Om die masters te mogen volgen moet je meestal een schakeljaar doen.

In voltijd of deeltijd?

Gaat jouw voorkeur uit naar een voltijd opleiding en niet naar deeltijd? De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bestaat ook in voltijd. Daarnaast kun je kiezen voor de opleiding Social Work. Deze opleiding lijkt qua inhoud veel op MWD.

  • Waar kun je de deeltijdopleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening volgen?
  • » NCOI Opleidingen
HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
Collegegeld 2023-2024 Tussen € 1.377,- en € 2.314,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34616
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Social Work
Internationale naam Social Work and Social Services

Soms kun je ook zonder passende vooropleiding worden toegelaten tot Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, als je 21 jaar bent of ouder. Het toelatingsonderzoek 21+ biedt mogelijk uitkomst.

Ga jij de duale MWD opleiding doen? Dan kun je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering voor duale opleidingen.