HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Gehandicapten, ouderen, probleemjongeren: sommige groepen in onze samenleving hebben hulp nodig bij hun dagelijkse leven. SPH’ers komen vaak terecht in verpleegtehuizen, instellingen voor jeugdhulpverlening of opvanghuizen. In dit werk krijg je veel te maken met andere mensen en verschillende visies en culturen. Hier moet je voor openstaan.

De SPH-locaties

Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) was een paar jaar geleden in voltijd- als deeltijd behoorlijk populair. Maar steeds meer reguliere hogescholen bieden nu hbo Social Work aan in plaats van SPH. Gelukkig zijn er nog wel particuliere aanbieders: Scheidegger en NTI. Zij bieden voornamelijk afstandsonderwijs, maar je kunt daar ook kiezen voor klassikaal onderwijs.

De opleiding SPH

In het eerste jaar kun je inleidingen in de psychologie, sociologie, ethiek, pedagogiek en recht verwachten. Je leert over verschillende soorten zorgvragers, zorg en methodiek. Kenmerkend voor SPH zijn allerlei creatieve en muzische vaardigheden om contact te kunnen leggen met patiënten die zich moeilijk kunnen uiten. De opleiding is erg praktijkgericht, dus je werkt regelmatig aan projecten en cases. Je kunt je in de tweede helft van je studie een minor kiezen om jezelf verder te specialiseren in een bepaalde doelgroep of problematiek (denk aan jeugd of ouderen, gedwongen zorg of verslaving).

Wat zijn de toelatingseisen van Sociaal Pedagogische Hulpverlening?

Met minimaal een havo-diploma kun je worden toegelaten. De meeste opleidingen laten ook mbo’ers op niveau 4 toe. Voor SPW’ers en mbo’ers, hbo’ers en (v)wo’ers met een relevante vooropleiding zijn er vaak verkorte trajecten mogelijk. Vrijwel alle SPH-opleidingen verwachten dat je naast je studie een relevante baan hebt, van 12 tot wel 20 uur per week. Relevant betekent hier: een baan in het veld, betaald of niet. Vrijwilligerswerk in een instelling voor gehandicapten is dus vaak ook voldoende. Beter nog is een echte betaalde baan. Zo is de samenhang tussen werk en studie optimaal. Je opleiding moet die baan van tevoren meestal wel goedkeuren.

Werk vinden met een diploma SPH

Het helpt als je een doorzetter bent die successen of succesjes kan vieren, want de arbeidsmarkt na Sociaal Pedagogische Hulpverlening ziet er niet heel rooskleurig uit in vergelijk met andere hbo opleidingen. Wellicht een idee om na de opleiding een master Social Work te volgen.

Studeren in voltijd?

Doe jij liever een voltijd opleiding? Er zijn diverse hogescholen met een opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) in voltijd. Daarnaast bestaat er ook een voltijd opleiding Social Work. Qua inhoud lijkt deze opleiding veel op SPH.

Verwant aan Sociaal Pedagogische Hulpverlening is de universitaire opleiding Sociologie. Helaas zijn er op dit moment geen universiteiten die deze opleiding in deeltijd aanbieden.

HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening
Collegegeld 2023-2024 Tussen € 1.377,- en € 2.314,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34617
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Social Work
Internationale naam Social Educational Care

Soms kun je ook zonder passende vooropleiding worden toegelaten tot Sociaal Pedagogische Hulpverlening, als je 21 jaar bent of ouder. Het toelatingsonderzoek 21+ biedt mogelijk uitkomst.

Ga jij de duale SPH opleiding doen? Dan kun je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering voor duale opleidingen.