Ad Bouwkunde deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Ad Bouwkunde

De associate degree Bouwkunde is er voor iedereen die zijn ruimtelijk inzicht (nog) verder wil leren gebruiken of ontwikkelen. Dus werk je op dit moment in een functie die op welke manier dan ook bouwgerelateerd is, maar ben je nog niet klaar met jezelf ontplooien? Dan zou de ad Bouwkunde jou wel eens op het lijf geschreven kunnen zijn. Je leert er onder andere om digitaal samen te werken met behulp van Bouw Informatie Management (of Building Information Modeling, kortweg BIM). Circulair bouwen en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers in de opleiding en ook het optimaliseren van bouwprocessen komt uitgebreid aan bod. Je kunt de associate degree in twee jaar behalen en daarna kun je makkelijk instromen in een opleiding hbo bouwkunde.

Wat leer je tijdens de opleiding Bouwkunde?

De associate degree Bouwkunde is opgebouwd uit twee studiejaren. Gedurende het eerste jaar volg je per tien weken drie modules waarvoor je elk vijf studiepunten kunt behalen. Voorbeelden van modules uit het eerste jaar zijn:

  • Werken met bouwinformatiemodellen (BIM)
  • Milieubewust ontwerpen
  • Bouwkundig engineeren
  • Verbeter je schriftelijke en mondelinge communicatie

Het tweede jaar start hetzelfde als jaar één, alleen rond je dit studiejaar af met een afstudeeropdracht van 15 studiepunten. Voorbeelden van modules uit het tweede jaar zijn:

  • Energiebewust (her)ontwerpen in de utiliteitsbouw
  • Funderen van bouwwerken
  • Identificeren en professionaliseren van jouw rol in de bouw
  • Praktijkgericht onderzoeken.

Zowel in het eerste als tweede jaar van de associate degree komen vier belangrijke thema's terug, namelijk: bouwtechniek, procesoptimalisatie, duurzaam en integraal ontwerpen en digitalisering in de bouw. Deze thema's vormen de rode draad door de associate degree. De studie heeft belangrijke raakvlakken met de praktijk, waardoor je de kennis die je opdoet tijdens projecten direct kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden.

Wat zijn de toelatingseisen?

Heb je interesse in de associate degree Bouwkunde, dan is het handig te weten wat de toelatingseisen zijn. Je wordt toegelaten met een havo- of vwo-diploma toegelaten met alle profielen, behalve Cultuur en Maatschappij (CM). Verder zijn alle studenten met een mbo-niveau-4 diploma welkom. Ook wordt er van je verwacht dat je tijdens je studie een praktijkomgeving hebt waarbinnen je je studieopdrachten kunt uitvoeren. Hierover dien je voor aanvang van de studie een verklaring in te vullen.

Je toekomst na de associate degree Bouwkunde

Carrièrekansen te over als je je diploma eenmaal op zak hebt. Tijdens je studie krijg je een grote hoeveelheid bouwtechnisch inzicht, bouw je kennis op van duurzame bouwprocessen en ontwikkel je vaardigheden op het gebied van BIM. Hiermee ben je een zeer geschikte kandidaat voor een functie als BIM-coördinator. Maar natuurlijk kun je ook terecht in andere bouwgerelateerde functies. Ben je na je associate degree nog niet klaar met studeren? Dan is een bacheloropleiding Bouwkunde misschien wat voor jou. Na je Ad Bouwkunde kun je deze in twee jaar afronden.