Ad Energietransitie Engineer deeltijd

Deeltijdopleiding Ad Energietransitie Engineer

Ben jij geïnteresseerd in duurzame energie en de uitdagingen van de energietransitie? Dan is deze tweejarige opleiding wellicht iets voor jou. Het programma van de associate degree Energietransitie Engineer is ontworpen om je de kennis en vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om een professionele rol te vervullen in de energietransitie. Gedurende twee jaar volg je een breed scala aan vakken, waarbij zowel technische als niet-technische aspecten van de energietransitie aan bod komen. Je leert over duurzame energiebronnen, energieopwekking en -opslag, energie-efficiëntie en het ontwerpen en implementeren van duurzame energieoplossingen. Daarnaast ontwikkel je ook belangrijke vaardigheden op het gebied van projectmanagement, communicatie en samenwerking.

Studieprogramma opleiding Energietransitie Engineer?

Jaar één bestaat uit twee semesters met elk hun eigen thema. In het eerste halfjaar hou je je met name bezig met elektriciteit en het ontwikkelen van elektrotechnische installaties. Het tweede halfjaar staat helemaal in het teken van warmte en thermodynamische processen. Je leert bijvoorbeeld hoe warmte uit het oppervlaktewater wordt onttrokken om zo een woonwijk te kunnen verwarmen zonder gebruik van milieuvervuilende energiebronnen. Je start het tweede jaar met het thema waterstof. Je maakt een begin met chemische processen waarbij je bijvoorbeeld duurzaam geproduceerde waterstof opwekt. Deze kan dienen als brandstof voor verschillende sectoren. Denk aan de transport- en logistieksector. Je kiest dit jaar bovendien in welke richting je wilt afstuderen. Zo kun je de kant van adviseur opgaan, maar je kunt je ook gaan specialiseren als ontwerper. Aan jou de keuze! Ben je eenmaal aanbeland in je laatste semester, dan ga je aan de slag met je afstudeerscriptie. Dit doe je vanuit jouw eigen werkplek. Lever je aan het einde van de rit een praktijkproduct op dat aan alle eisen voldoet? Gefeliciteerd, dan kun je je vanaf dat moment een gediplomeerd Energietransitie Engineer noemen.

Toelatingseisen Energietransitie Engineer

Om toegelaten te worden tot de associate degree Energietransitie Engineer dien je te voldoen aan bepaalde toelatingseisen. Je bent in het bezit van een diploma op mbo 4-, havo- of vwo-niveau met wiskunde A of B. Daarnaast is het belangrijk dat je interesse hebt in duurzame energie en de ambitie hebt om een actieve rol te spelen in de energietransitie. Een passie voor technologie en innovatie is ook een pluspunt.

Je toekomst na de associate degree

Na het behalen van je diploma als Energietransitie Engineer biedt de arbeidsmarkt veelbelovende toekomstperspectieven. De vraag naar professionals op het gebied van duurzame energie groeit snel, zowel in Nederland als internationaal. Je kunt aan de slag bij energiebedrijven, adviesbureaus, overheidsinstellingen en andere organisaties die betrokken zijn bij de energietransitie. Je kunt bijvoorbeeld werken aan het ontwerpen en implementeren van duurzame energieprojecten, het adviseren van bedrijven over energie-efficiëntie of het ontwikkelen van beleid op het gebied van duurzame energie. Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar een bacheloropleiding om je kennis nog verder te verdiepen.