HBO Bouwkunde deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Bouwkunde

Werk op een architectenbureau ligt voor de hand als je Bouwkunde hebt gestudeerd. Bouwkundigen komen sneller aan het werk dan andere hbo'ers. Veel afgestudeerden studeren door op de universiteit. Bouwkundigen komen ook vaak terecht bij bouwtoezicht van de overheid, in projectmanagement of als bouwfysisch adviseur. In de bouwwereld is er de afgelopen jaren veel gebeurd en het is daarom goed om te weten wat jouw vooruitzichten zijn op een baan na hbo Bouwkunde?

Waar kan Bouwkunde in deeltijd studeren?

Aan de Hogeschool Saxion, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Windesheim in Almere en Hogeschool Rotterdam kun je Bouwkunde in deeltijd studeren. Windesheim, Hogeschool Rotterdam en Avans in Tilburg bieden de opleiding in een duale variant (dus werkend leren) aan. Daarnaast kun je Bouwkunde bij het NTI vinden als thuisstudie (ook klassikaal) en bij het NCOI als deeltijdopleiding.

Welke stof krijg je tijdens de deeltijdopleiding?

In de deeltijdopleiding Bouwkunde zit een flinke portie theorie, zoals constructieleer, informatica, bouwtechniek en architectuur. Maar ook vaardigheden als procesmanagement en communicatie staan op het programma. Je doet veel projecten en past nieuw opgedane kennis in je werk of stage toe. Je kunt je richten op algemene bouwkunde of meer in de richting van architectuur en interieur. Bij de duale routes volg je vaak het eerste en soms het tweede jaar samen met de voltijdstudenten en ga je daarna aan de slag bij een bedrijf.

Wat zijn de toelatingseisen voor Bouwkunde?

Om toegelaten te worden moet je bij voorkeur een N&T of N&G profiel hebben gedaan, met C&M ben je niet direct toelaatbaar en moet je bijspijkeren. Bij sommige hogescholen moet je ook een relevante werkplek hebben.

In voltijd studeren

Gaat jouw voorkeur uit naar een voltijd opleiding? Lees dan hier over de opleiding hbo Bouwkunde in voltijd. Van hbo Bouwtechnische Bedrijfskunde en hbo Built Environment bestaan ook voltijd opleidingen.

Na de bouwkundige opleiding

Met een bachelordiploma in je zak kun je verschillende masters gaan doen. Zo kun je een master in de logistiek of een master in bouwkunst gaan volgen.

HBO Bouwkunde HBO Bouwkunde
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34263
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Architecture and Construction Engineering

Als je geen havo, vwo, hbo of mbo (niveau 4) diploma hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De Bouwkunde-opleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding te mogen beginnen.

Als je de duale Bouwkunde opleiding volgt, dan heb je misschien recht op studiefinanciering.