HBO Civiele Techniek deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Civiele Techniek

Dat Nederland niet onder water verdwijnt, hebben we deels te danken aan onze ingenieurs. En Nederlandse ingenieurs worden vaak ook buiten de landsgrenzen gevraagd voor hun kennis en vakmanschap. Met Civiele Techniek leer je waterwerken, dijken en sluizen maken, maar ook wegen, bruggen en rotondes.

Locaties Civiele Techniek

Je kunt Civiele Techniek in deeltijd studeren aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), Hogeschool Rotterdam en het NCOI. Bij Avans Hogeschool in Tilburg en aan de Hogeschool Rotterdam kun je de opleiding duaal (dus ‘werkend leren’) volgen.

Wat leer je tijdens de deeltijdopleiding CT?

Civiele Techniek richt zich op grote werken (van bruggen en sluizen tot stadions) en op technische of planningsaspecten van het bouwen. Tijdens je eerste en tweede jaar leer je alles over de constructie van wegen, waterwerken en bijbehorende bouwwerken. Daarna ga je stage lopen. Bij de duale routes volg je vaak het eerste en soms het tweede jaar samen met de voltijdstudenten en ga je daarna aan de slag bij een bedrijf. Voor civiele ingenieurs, die betrokken zijn bij grote bouwprojecten, bruggen en wegen, is de situatie beter dan voor mensen met een diploma hbo Bouwkunde. Voor de komende jaren zijn de vooruitzichten vrij goed. Want er gaan veel ingenieurs met pensioen.

Wat zijn de toelatingseisen van Civiele Techniek?

Met een havo-diploma word je alleen toegelaten met een N&G en N&T-profiel. Bij vwo voldoet E&M met natuurkunde ook. Als je een mbo 4-diploma hebt, kun je in principe ook met de opleiding Civiele Techniek beginnen, maar een technische achtergrond is sterk aan te raden.

In voltijd studeren

Heb jij belangstelling in een voltijd opleiding? Lees dan hier over de opleiding hbo Civiele Techniek in voltijd.

Na de opleiding

Met een bachelordiploma in je zak kun je een master in bouwkunst gaan doen.

HBO Civiele Techniek HBO Civiele Techniek
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34279
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Civil Engineering

Als je geen havo, vwo, hbo of mbo (niveau 4) diploma hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De Civiele Techniek-opleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding te mogen beginnen.

Als je de duale Civiele Techniek opleiding volgt, dan heb je misschien recht op studiefinanciering.