Ad Engineering deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Ad Engineering

Heeft techniek jouw interesse en wil je een sterke basis leggen voor een succesvolle carrière in dit dynamische veld? Dan is de associate degree Engineering een uitstekende keuze voor jou! Deze tweejarige opleiding biedt je de mogelijkheid om essentiële kennis en vaardigheden op te doen op het gebied van engineering, waardoor je kunt doorgroeien naar diverse technische functies. De associate degree Engineering is een opleiding die wordt aangeboden door verschillende hogescholen. Ze geven allemaal hun eigen invulling aan het programma, maar centraal staat overal de stevige basis die je krijgt in de technische wetenschappen en praktische vaardigheden op het gebied van engineering. Het is een praktijkgerichte opleiding die je voorbereidt op een breed scala aan technische functies. De Hogeschool Utrecht heeft de opleiding Engineering gesplitst in AD Engineering Duurzame Energiesystemen en AD Engineering Industriële Automatisering.

Wat leer je tijdens de opleiding Engineering?

Tijdens de tweejarige opleiding Engineering zul je een combinatie van theoretisch en praktisch onderwijs ervaren. Je leert de fundamenten van de technische wetenschappen, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Daarnaast krijg je inzicht in verschillende technische disciplines, zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde, civiele techniek en mechatronica. Naast het verwerven van theoretische kennis, krijg je ook de kans om je vaardigheden in de praktijk te brengen. Er zijn verschillende projecten en opdrachten waarbij je samenwerkt met medestudenten om technische vraagstukken op te lossen. Dit biedt een waardevolle leerervaring en helpt je om de geleerde concepten toe te passen in de echte wereld. Voorbeelden van vaardigheden die je je tijdens deze opleiding eigen zult maken, zijn:

  • Berekenen van 2D-beweging/2D-evenwicht van een puntmassa
  • Ontwerpen en bouwen van een Lego robot
  • Projectmatig werken
  • Schriftelijke en mondelinge communicatie
  • Solidworks (3D)
  • Realiseer eenvoudige elektronica
  • Programmeren in C++

In het laatste semester van het tweede jaar ga je starten met je afstudeerscriptie. Het fijne is dat je dit op je eigen vertrouwde werkplek mag doen. Iedereen die deze scriptie met minimaal een 5,5 afrondt, mag zijn of haar diploma in ontvangst komen nemen. Op naar een succesvolle carrière in de engineering!

Wat zijn de toelatingseisen?

Ben je in het bezit van een havodiploma met Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek, dan ben je van harte welkom. Hetzelfde geldt voor iedereen die een vwo-diploma heeft. Alleen mag je dan ook Economie & Maatschappij als profiel hebben met natuurkunde. Met een mbo-diploma niveau 4 word je sowieso toegelaten. Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie waar je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding succesvol kunt uitvoeren en afronden.

Je toekomst na de associate degree Engineering

Na het behalen van je associate degree Engineering ben je klaar om de volgende stap in je technische carrière te zetten. Je hebt een solide basis gelegd en beschikt over de benodigde kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan in diverse technische functies. Mogelijke carrièrepaden zijn onder andere technisch ontwerper, procesingenieur, projectmanager of onderhoudstechnicus. Ook biedt deze opleiding je de mogelijkheid om door te stromen naar een bacheloropleiding, mocht je je verder willen specialiseren en verdiepen in een specifiek vakgebied. Met een bachelorgraad breid je je carrièremogelijkheden verder uit en kun je nóg meer verantwoordelijke functies bekleden.