HBO Werktuigbouwkunde deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde

Een productielijn voor auto’s, een gokautomaat of een industriële koelcel. Het lijken heel verschillende dingen, maar ze hebben gemeen dat ze door werktuigbouwkundigen zijn bedacht, ontworpen en geproduceerd. Werktuigbouwkundigen hebben niet alleen verstand van techniek, maar zijn ook klantgericht en kunnen de haalbaarheid van oplossingen goed inschatten. Veel deeltijdopleidingen richten zich op technische mbo’ers die door willen groeien.

Welke hogescholen bieden Werktuigbouwkunde aan?

Verspreid door het hele land bieden reguliere en particuliere hogescholen de opleiding Werktuigbouwkundige in deeltijd aan. Sommige hogescholen bieden ook een duale variant aan en aan de Haagse Hogeschool in Delft en NHL Stenden Hogeschool in Emmen kun je de opleiding alleen duaal volgen. Aan de Hanzehogeschool Groningen volg je het eerste jaar samen met studenten Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde. De NCOI biedt de opleiding Werktuigbouwkunde aan op veel verschillende locaties door het land.

Wat leer je tijdens de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde?

Je bent met colleges en zelfstudie ongeveer twintig uur per week bezig met je studie. De opleidingen die zich op technische mbo’ers richten, bieden hen een overwegend theoretisch programma. De praktische kennis hebben deze studenten immers voor een groot deel al. Je krijgt een stevige technische basis, bestaande uit vakken als meet- en regeltechniek, technisch ontwerpen en aandrijvingen. Daarnaast krijg je bedrijfskunde, projectmanagement, technisch Engels en informatica. Binnen sommige opleidingen kun je je specialiseren. Voorbeelden van specialisaties zijn mechanical energy, hogere installatietechniek en mechanical design.

Toekomst van de werktuigbouwkundige

Je hoort vaak dat de techniek-sector 'booming' is, maar wat zijn jouw vooruitzichten op een baan na HBO Werktuigbouwkunde?

Wat zijn de toelatingseisen?

Voor een technisch vak als werktuigbouwkunde heb je veel wiskunde en natuurkunde nodig. Om met een middelbare school-diploma toegelaten te worden zijn N&G en N&T het meest geschikt. Met een technische vooropleiding kun je vaak versneld de opleiding afronden.

In voltijd studeren

Heb jij meer interesse in een voltijdse opleiding? Bekijk dan op HBOstart welke hogescholen hbo Werktuigbouwkunde in voltijd aanbieden. Van Maritieme Techniek bestaat er ook een voltijd opleiding.

HBO Werktuigbouwkunde HBO Werktuigbouwkunde
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34280
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Mechanical Engineering

Als je geen havo, vwo, hbo of mbo (niveau 4) diploma hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De Werktuigbouwkunde-opleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding te mogen beginnen.

Als je de duale Werktuigbouwkunde opleiding volgt, dan heb je misschien recht op studiefinanciering.