Ad Bouwmanagement deeltijd

Deeltijdopleiding Ad Bouwmanagement

Bouwprocessen aansturen, schaalmodellen in 3D ontwerpen, een ingewikkeld bouwproces realiseren… Iets voor jou? Kijk dan eens naar de associate degree Bouwmanagement. Je leert er bouwprocessen inrichten en uitvoeren, bijvoorbeeld voor een nieuwbouwwijk, schouwburg of sportcomplex. En nu duurzaamheid ook in de bouwwereld een steeds belangrijker punt op de agenda wordt, leer je ook hoe je moet renoveren en restaureren. Je werkt in groepjes aan echte projecten uit de praktijk, waardoor je na twee jaar tijd helemaal klaar bent voor een uitdagende functie in het werkveld. Rond je je associate degree succesvol af, dan ben je in het bezit van je associate degree-diploma en kun je een verkorte hbo opleiding gaan volgen.

Locaties deeltijdopleiding Bouwmanagement

Je volgt de associate degree Bouwmanagement aan de hogeschool Utrecht.

Wat leer je tijdens de opleiding Bouwmanagement?

Een van de belangrijkste dingen die je in deze associate degree leert, is inzicht krijgen én houden in het bouwproces. Je leert het volledige bouwtraject te coördineren:

  • Je inventariseert wat er nodig is voor de voorbereiding en de bouw zelf.
  • Je ontwikkelt bouwinformatiemodellen (BIM).
  • Je bent verantwoordelijk voor de planning en de levering van benodigde materialen.
  • Je zorgt ervoor dat alles binnen budget blijft.
  • Je zorgt voor een vlekkeloze samenwerking.
  • Je bent de schakel tussen alle betrokken partijen.

Je leert deze vaardigheden door tijdens je studie veel samen te werken in groepsverband. Daarnaast zul je veel tijd doorbrengen achter je computer, waarop je 3D-modellen maakt met softwareprogramma's als Naviswork en Revit. In de eerste helft van je studie maak je je de basiskennis eigen die je later nodig hebt om bouwprojecten te kunnen managen. Denk aan het analyseren van berekeningen die zijn gemaakt door bijvoorbeeld een constructeur of installatieadviseur. Verder doorgrond je gebouwen vanuit verschillende oogpunten; niet alleen bouwkundig, maar bijvoorbeeld ook installatietechnisch. Je leert dat je bij het vaststellen van de afmetingen van een gebouw rekening moet houden naar zaken als omgeving, bouwmaterialen, budget en contractvorming. Je begint ook al met het ontwerpen van 3D-bouwinformatiemodellen (BIM). In het tweede deel ga je het geleerde in de praktijk brengen. Dit doe je bijvoorbeeld bij een architectenbureau of bouwbedrijf. Je bent dan vier dagen per week aan het werk en gaat één dag per week naar school.

Toelatingseisen Bouwmanagement

Heb je interesse in de associate degree Bouwmanagement, dan is het handig te weten wat de toelatingseisen zijn. Heb je een havodiploma? Dan word je met alle profielen aangenomen. De eis voor Cultuur en Maatschappij is alleen dat je wiskunde B in je pakket hebt. Hetzelfde geldt voor mensen met een vwo-diploma. Studenten met een mbo-niveau-4 diploma zijn sowieso welkom bij deze associate degree.

Je toekomst na de associate degree Bouwmanagement

Als je je diploma eenmaal op zak hebt, kun je alle kanten op. Wat vind je bijvoorbeeld van een baan als werkvoorbereider, projectorganisator, adviseur, calculator, BIM-modelleur of BIM-coördinator bij een bedrijf in de bouw- en infrasector? En wil je daarna nog doorgroeien naar een seniorfunctie BIM-coördinator, BIM-regisseur of projectleider? Niets staat jou in de weg!