Ad Constructeur Werktuigbouwkunde deeltijd

Deeltijdopleiding Ad Constructeur Werktuigbouwkunde

Na de associate degree Constructeur Werktuigbouwkunde ligt de wereld aan je voeten. Er is een grote behoefte aan mensen met verstand van zaken, mensen die thuis zijn in de wereld van mechanica en constructies. Materiaalkunde, wiskunde, mechanica… Jij weet er straks alles van! Je volgt de associate degree naast je baan, zodat je alles wat je leert direct kunt toepassen in de praktijk.

De locaties

Je volgt de associate degree Constructeur Werktuigbouwkunde op dit moment nog alleen aan de HAN.

Wat leer je tijdens de opleiding Constructeur Werktuigbouwkunde?

Tijdens de associate degree Constructeur Werktuigbouwkunde voer je veel opdrachten in groepsverband uit, maar werk je ook individueel.

Jaar 1

In dit jaar volg je twee basismodules: Mechanical Engineering en Energy Systems Engineering. Bij Mechanical Engineering stort je je helemaal op de cijfers. Je leert differentiëren, evenwichtsvergelijkingen maken en dynamische berekeningen uitvoeren. Verder onderzoek je de hardheden en kenmerken van verschillende grondstoffen en ga je aan de slag met 3D-ontwerpen. Tijdens de module Energy Systems Engineering raak je helemaal thuis in warmte, stroming en elektriciteit. Energetisch ontwikkelen is voor jou straks een fluitje van een cent. Je kent de algemene gaswet en weet hoe je die toepast, je maakt differentiaalvergelijkingen en pompkarakteristieken én je maakt alvast een start met methodisch ontwerpen.

Jaar 2

Je bent aanbeland in het laatste van je opleiding, een jaar waarin je verder de diepte in gaat. Tijdens de module Powertrain leer je alles over energieverbruik. De wereld van energiestromen, motormanagementsystemen, hybride technieken en verbrandingsprocessen heeft na het volgen van deze module geen geheimen meer voor jou. Een tweede module van dit jaar heet Mechanical Engineering, waarin je aan de slag gaat met het aandrijven en besturen van machines. Je breidt de hoeveelheid kennis die je al had opgebouwd aanzienlijk uit. Je ontdekt hoe sterk of stijf bepaalde materialen zijn en gaat in gesprek met mensen uit andere vakgebieden. Welke fasen doorloop je eigenlijk in een ontwerptraject? Dat leer je tijdens de module Energy Systems Engineering. Je werkt met complexe getallen en weet precies welke (hoeveelheid) energie nodig is in een bepaalde situatie. Ook leer je de algemene gaswet toepassen. Heb je al deze modules met succes doorlopen, dan is het tijd om je kennis over machinebouw om te zetten in een eindopdracht die je uitvoert binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Je bent geslaagd als je deze opdracht succesvol afrondt.

Wat zijn de toelatingseisen?

Met een havo- of een vwo-diploma kun je je aanmelden met het profiel Natuur en Techniek (N&T). Heb je Natuur en Gezondheid (N&G) gekozen, dan moet je een van de volgende eindexamenvakken hebben gevolgd: natuurkunde / Natuur, Leven en Technologie (NL&T) / O&O. Ook als je in het bezit bent van een vwo-diploma met het profiel Economie en Maatschappij (E&M) en natuurkunde, ben je van harte welkom. Met een mbo-niveau-4 diploma kun je sowieso terecht en kom je misschien zelfs in aanmerking voor vrijstellingen. Verder wordt er van je verwacht dat je een geschikte functie hebt binnen een relevante werkomgeving.

Je toekomst na deze associate degree

Heb je je diploma eenmaal op zak, dan kun je je kennis en ervaring op veel verschillende plekken inzetten. Toeleveranciers, ingenieurs- en ontwerpbureaus zitten te springen om mensen zoals jij. Mensen die deze Ad hebben gevolgd, worden vaak constructeur, tekenaar of ontwerper.