HBO Technische Informatica deeltijd

Deeltijdopleiding Technische Informatica

Wil je doorgroeien naar een hogere functie in de ICT of meer verantwoordelijkheden krijgen in je baan? Of wil je je meer gaan bezighouden met de energietransitie of het ontwerpen van netwerkarchitecturen en netwerksystemen? Als je toe bent aan een volgende stap in je carrière, is de deeltijdopleiding Technische Informatica geschikt voor jou. Tijdens deze bachelor op hbo-niveau ontwikkel je belangrijke technische ICT-competenties, maar ook nuttige soft skills als leidinggeven, ondernemen en presenteren.

De locaties

Wil jij je carrière ook een boost geven door naast je baan de bachelor Technische Informatica te halen? Dat kan aan de Hogeschool Dirksen of bij het LOI. Bij Dirksen volg je de lessen in Elst of in Maarssen. De lessen van het LOI krijg je op afstand of klassikaal in verschillende steden op diverse locaties in Nederland.

De toelatingseisen van Technische Informatica

Als je Technische Informatica wilt studeren heb je een havo- of vwo- diploma nodig en voor de opleiding aan Hogeschool Dirksen moet dat een diploma zijn met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 met exacte vakken word je toegelaten tot deze deeltijdstudie. Heb je niet een van deze diploma’s, maar ben je 21 jaar of ouder? En heb je een vergelijkbare opleiding gevolgd? Dan kun je de hogeschool een verzoek tot toelating sturen. Verder is het verplicht dat je tijdens de hele opleiding werkt in een relevante omgeving. Je moet namelijk verschillende praktijkopdrachten doen op je werkplek. Ook het schrijven van je afstudeerscriptie doe je daar.

Meer over deze deeltijdopleiding

De opleiding Technische Informatica in deeltijd kent drie afstudeerrichtingen. Bij Dirksen zijn dat industriële automatisering, duurzame installaties & systeemintegratie en ICT-telecom. Wanneer je kiest voor het LOI, dan kun je kiezen voor de minoren DevOps Engineer, Security Specialist of IT Architect. Afhankelijk van de richting die je kiest, krijg je vakken als computertechniek, elektriciteitsleer, digitale elektronica, systeemdenken, cyber security, IREB CPRE foundation, user Interface, duurzame energietechniek, klimaattechniek, digitale systemen ontwerpen, automatiseringsprojecten en analoge elektronica. Ook leer je meer over onderwerpen as plc-systemen, industriële netwerken, programmeren, mechatronica, regeltechniek, projectmanagement, datacommunicatie en computertechniek.

Werken na Technische Informatica

Als je het diploma van de deeltijdopleiding Technische Informatica op zak hebt, kun je veel kanten op. Automatiseringsbehoeften vaststellen en de beste oplossing zoeken, zijn werkzaamheden die je misschien vaak gaat doen. Dat doe je in nauw overleg met je in- of externe klanten. Ook adviseren over en begeleiden bij het gebruik, de bediening en de ontwikkeling van (telecommunicatie-)systemen en/of oplossingen, zijn mogelijke taken. Of je gaat beoordelen welke eisen gesteld moeten worden aan apparatuur, diensten en beveiliging. Andere afgestudeerden worden expert op het gebied van energiemanagementsystemen en houden zich bezig met onder meer het monitoren van de opbrengst uit alternatieve energiebronnen en het beheren van het verbruik. Na deze bachelorstudie kun je doorgroeien naar functies als process engineer, automatiseringstechnicus, robotics engineer, consultant energietechniek, projectmanager installatietechniek, software-architect, software project manager, network architect en systems engineer. Dit hangt wel voor een deel af van welke afstudeerrichting je kiest. Ook kun je kiezen om na de opleiding een master Computer Science te gaan volgen.

In voltijd

Op meer hogescholen dan in deeltijd kun je de opleiding hbo Technische Informatica in voltijd volgen.

HBO Technische Informatica HBO Technische Informatica
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34475
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Computer Science

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De deeltijdopleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding Technische Informatica te mogen beginnen.