HBO Chemische Technologie deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Chemische Technologie

Stel je hebt een nieuw productieproces bedacht. Dan ben je er nog niet, want het is geen product. Een chemisch technoloog zet in een laboratorium een chemisch proces om in een productieproces voor de industrie. Je bent dus intensief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en producten.

Locaties Chemische Technologie

De opleiding Chemische Technologie kun je aan twee hogescholen vinden. De Hogeschool Rotterdam heeft een deeltijd-variant en Hogeschool Utrecht heeft de opleiding in een duale vorm.

Wat leer je tijdens een chemie opleiding?

Chemische Technologie verbindt scheikunde met techniek, of anders gezegd: het lab met het productieproces. Daarom krijg je ook vakken die je meer leren over (massa)productie, en hoe je dat kunt verbeteren door gebruik te maken van labwijsheid. Binnen de opleiding krijg je vakken als wiskunde, procestechnologie, procesbeheersing en chemie. Ook ga je de diepte in met thermodynamica, stroming, regeltechniek, stroming en warmteoverdracht. Vanaf het derde jaar krijg je stoftransport, reactorkunde, corrosie en polymeerchemie. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht bij je werkgever. Wanneer je klaar bent met de opleiding dan kun je een master chemie beginnen.

Toelatingseisen Chemische Technologie

Chemische Technologie in duale vorm vereist een relevant mbo-diploma of Vapro-c-diploma. De deeltijdvariant kun je ook starten met een havo- of vwo-diploma, mits je voor een N&G- of N&T-profiel hebt gekozen. Meestal moet je naast je studie relevant werk hebben.

In voltijd studeren

Op veel hogescholen kun je hbo Chemische Technologie in voltijd vinden. Een andere voltijd mogelijkheid is hbo Applied Science.

HBO Chemische Technologie HBO Chemische Technologie
Collegegeld 2023-2024 Tussen € 1.377,- en € 2.314,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34275
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Chemical Engineering

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De deeltijdopleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding Chemische Technologie te mogen beginnen.

Wanneer je de duale Chemische Technologie opleiding volgt, dan heb je wellicht recht op studiefinanciering. Kom jij in aanmerking?