Ad ICT-engineer duaal

Duale opleiding Ad ICT-engineer

Op zoek naar een boeiende hbo-studie in de wereld van ICT? Wil je jouw baan combineren met een opleiding? Dan is de associate degree duaal ICT-Engineer precies wat jij nodig hebt. Deze deeltijd opleiding is speciaal ontworpen om jouw ambities in de ICT-sector te ondersteunen. Of je nu een mbo-student bent die verder wil studeren of al werkzaam bent in de ICT en je vaardigheden naar een hoger niveau wilt tillen, deze tweejarige opleiding biedt jou de kans om te groeien. Het unieke aspect van deze opleiding is de duale aanpak, waarbij je werken en leren naadloos combineert. Deze associate degree opleiding biedt twee uitstroomrichtingen: Netwerk- en Systeembeheer en Software Development. Wat deze opleiding bijzonder maakt, is dat studenten van beide uitstroomrichtingen voortdurend samenwerken aan diverse onderwerpen. Het begrijpen van elkaars perspectieven is essentieel in het snel veranderende landschap van de ICT. Hierdoor worden veel onderwerpen gezamenlijk behandeld, en pas later uitgediept in de uitstroomrichtingen. Een ander opvallend kenmerk van deze opleiding is de nauwe samenwerking met regionale ICT-bedrijven. Een deel van de opleiding wordt zelfs bij deze bedrijven uitgevoerd. Dit betekent dat je de kennis en vaardigheden opdoet die bedrijven echt nodig hebben. Na twee jaar studie en werk ben je een gewilde ICT-professional.

Het programma van Ad ICT-engineer

De opleiding duurt twee jaar en heeft een duaal karakter. Dit betekent dat je naast het volgen van de opleiding ook werkt in de ICT-sector. Gedurende de week ben je een middag en avond op school. Je woont ook bijeenkomsten bij die op locatie bij bedrijven plaatsvinden. Daarnaast studeer je thuis en voer je opdrachten uit. Hier vind je een overzicht van de te volgen modules:

Jaar 1:

  • Introductie
  • Requirements
  • Design
  • Testen

Jaar 2:

  • Project Management
  • Onderhoud en Service
  • Project
  • Portfolio

Naast de lessen besteed je tussen de 5 en 10 uur per week aan zelfstudie, waaronder het doornemen van lesstof, het maken van samenvattingen en opdrachten. Je krijgt ook opdrachten die je tijdens je werk kunt uitvoeren, zoals het interviewen van ervaren collega's en onderzoek doen naar de werkwijze in jouw organisatie.

De toelatingseisen Ad ICT-engineer

Vraag je je af of je de juiste voorkennis hebt voor deze opleiding? Hieronder zetten we de toelatingseisen voor je uiteen: Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je in het bezit zijn van een mbo-4 diploma ICT en een (aanstaande) baan in de ICT hebben. Heb je nog geen baan, dan kun je solliciteren bij werkgevers die vacatures hebben. Na je aanmelding volgt een intakegesprek waarin wordt beoordeeld of je voldoet aan de toelatingseisen. Voor degenen die een andere achtergrond hebben, zoals havo/vwo of werkenden die willen omscholen zonder het vereiste diploma, zijn er alternatieve instroommogelijkheden.

Na de AD

Na het succesvol afronden van de deeltijd associate degree ICT-Engineer ben je klaar voor een veelbelovende carrière in de ICT. Je hebt een solide basis gelegd en kunt ervoor kiezen om door te studeren voor een bacheloropleiding in ICT. Wil je aan het werk, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als netwerkbeheerder, waarbij je verantwoordelijk bent voor het onderhouden en optimaliseren van computernetwerken. Softwareontwikkelaar is ook een veelbelovende carrière-optie, waarbij je innovatieve softwareoplossingen ontwerpt en bouwt. Daarnaast kun je kiezen voor functies als systeembeheerder, IT-Consultant, Cloud Engineer of Cybersecurity specialist, afhankelijk van jouw interesses en specialisaties. Met jouw associate degree in de pocket ben je goed voorbereid op deze uitdagende en lucratieve rollen in de ICT-wereld, waar de vraag naar hooggekwalificeerde professionals voortdurend groeit.