HBO Informatica deeltijd

Deeltijdopleiding Informatica

Er gaat geen dag voorbij zonder dat je met computers bezig bent. Papieren post is bijna helemaal van het verleden. En betalen doen we vooral via pin, Ideal of credit card. Informatici ontwerpen de technische software, maar denken ook na over de toepassingen. Je hoort vaak dat de ict-sector 'booming' is, maar wat zijn jouw vooruitzichten op een baan na hbo Informatica?

Hogescholen

Informatica-opleidingen worden op een flink aantal hogescholen door het hele land aangeboden. Er zijn daarnaast ook mogelijkheden om Informatica op afstand te volgen. Je hebt dan af en toe een studiebijeenkomst. De LOI en NCOI kennen een afstand- en een klassikale variant.

Wat leer je tijdens hbo Informatica?

Informatica richt zich op het ontwerpen, ontwikkelen en toepassen van software. Je leert alles over computersystemen, besturingssystemen, programmeertalen, databases en testen. Eenmaal afgestudeerd word je bijvoorbeeld programmeur of systeemontwikkelaar. Je weet na deze deeltijdopleiding alles over het ontwerpen en programmeren van software. Ook leer je hier systemen, databases, bedrijfsprocessen en softwarearchitectuur. Je kunt hierdoor ook een database beheren of een bedrijfsproces analyseren. Voor de opleiding ben je geschikt als je naast werkervaring kunt samenwerken, communiceren en analyseren. HBO Informatica lijkt een beetje op Business IT & Management en Technische Informatica. Van beide opleidingen kun je elementen vinden in de deeltijdopleiding Informatica. Soms volg je zelfs colleges met studenten die voor een van deze opleidingen hebben gekozen. Na de bacheloropleiding kun je een master Computer Science gaan doen.

Hoe kan ik worden toegelaten tot Informatica?

MBO’ers met een ict-achtergrond zijn meer dan welkom. Kom je van de havo of het vwo, dan worden bij deze studie ook geen extra eisen aan je pakket gesteld. Sommige informatica-opleidingen eisen dat je al aanvullende werkervaring hebt of dat je tijdens je studie een relevante baan hebt. De meeste opleidingen willen van tevoren ook een gesprek om je diploma’s en ervaring te bespreken.

Voltijd

Natuurlijk kun je ook op diverse hogescholen een opleiding Informatica in voltijd vinden. Van verwante opleidingen als hbo ICT, hbo Business IT & management en hbo Technische Informatica bestaat er eveneens een voltijdse opleiding.

HBO Informatica HBO Informatica
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34479
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Information Technology

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De deeltijdopleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding Informatica te mogen beginnen.