HBO Business IT en Management deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Business IT en Management

Op bijna elk moment van de dag heb je met technologie te maken: als je voor de trein incheckt met je ov-chipkaart, als je de was in de machine stopt en bij al je handelingen op je smartwatch of tablet. Technologie verandert voortdurend en wordt steeds 'slimmer'.

Locaties BIM

Je kunt Business IT en Management bij een aantal hogescholen in deeltijd studeren, zoals bijvoorbeeld bij Avans en Inholland. Bij het particuliere NCOI kun je de opleiding op afstand volgen.

De deeltijdopleiding Business IT en Management

Business IT & Management bevindt zich het op het snijvlak van bedrijfskunde en informatica en dat zijn in veel gevallen dan ook de pijlers waarop het programma in het eerste jaar gebaseerd is. Aan de Hogeschool van Amsterdam is de deeltijdopleiding Business IT en Management zelfs helemaal opgegaan in de opleiding HBO-ICT. Zij bieden het nu als een leerroute aan. Bij andere hogescholen volg je in het eerste jaar soms vakken samen met studenten van Informatica of Technische Informatica. Een bedrijfskundig it'er analyseert knelpunten in de communicatie of andersoortige processen van een organisatie, adviseert hoe het anders kan en ontwerpt verbeterplannen. Daarom leer je systemen ontwerpen en ontwikkelen, data beheren en programmeren, maar krijg je ook inleidingen in de logistiek, financiën en organisatiekunde – al verschilt dat wel wat per hogeschool. Verwacht daarnaast aandacht voor analyse van processen, adviesvaardigheden en projectmanagement. Sommige hogescholen kennen ruimte voor keuzevakken of een minor ter verbreding of verdieping van je studie. Anderen bieden een vast programma. Je kunt je specialiseren in management consultancy, programmamanagement of supply chain management.

Wat zijn de toelatingseisen van Business IT en Management?

Er gelden geen extra eisen aan het vakkenpakket. Een diploma van havo, vwo of mbo niveau 4 voldoet dus. Bij sommige opleidingen is een relevante werkplek een harde voorwaarde om te mogen beginnen. Hetzelfde geldt voor relevante werkervaring.

De toekomst van de IT-er

Voor de voortdurende vooruitgang zijn er steeds nieuwe ICT'ers nodig. Processen kunnen goedkoper en met nieuwe systemen ben je innovatiever dan de concurrentie. Al deze vaardigheden ontwikkel je bij Business IT en Management. Ook hoor je vaak dat de ict-sector 'booming' is, maar zijn jouw vooruitzichten op een baan na hbo Business IT en Management hierdoor goed? Nog niet klaar voor de arbeidsmarkt, bekijk dan de mogelijkheden voor een master Computer Science.

In voltijd studeren

Op verschillende hogescholen kun je de opleiding hbo BIM in voltijd volgen. Andere voltijd IT opties zijn hbo ICT en hbo Technische Informatica.

HBO Business IT en Management HBO Business IT en Management
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 39118
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Business IT & Management

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De deeltijdopleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding Business IT en Management te mogen beginnen.

Wanneer je de duale BIM opleiding volgt, dan heb je wellicht recht op studiefinanciering. Kom jij in aanmerking?