WO Natuurkunde deeltijd

Deeltijdopleiding Natuurkunde

Lijkt het jou heel boeiend om met experimenten natuurverschijnselen te verklaren? Om je bezig te houden met alledaagse verschijnselen, zoals licht en energie, maar ook met zaken als kwantummechanica? Zeker als daar wiskunde bij komt kijken? Dan is de veelzijdige deeltijdopleiding Natuurkunde een geschikte studiekeuze voor jou.

Aan de slag na Natuurkunde

Na de deeltijdopleiding Natuurkunde kan je veel kanten op. Je gaat je bijvoorbeeld als onderzoeker bezighouden met allerlei nieuwe toepassingen, zoals buigbare schermen. Of je gaat apparatuur voor in de zorg nog nauwkeuriger maken. Abstracte vraagstukken doorgronden en een nieuwe theorie in het lab testen, is ook een van de vele mogelijkheden na de studie Natuurkunde. Andere natuurkundigen doen dan weer onderzoek naar de mechanismen achter bepaalde ziektes, zoals Alzheimer en kanker. Behalve onderzoeker kun je ook docent, data-analist, voorlichter of journalist worden. Je kan terecht bij onder meer de overheid, op de afdeling research & development van een bedrijf, bij banken en bij consultancybedrijven. Ook kun je na de opleiding beginnen met een master Natuurkunde.

De toelatingseisen van deze deeltijdstudie

Wil je Natuurkunde studeren? Dan heb je een vwo-diploma nodig. Welk profiel is niet zo belangrijk, wel dat je eindexamen hebt gedaan in wiskunde B en natuurkunde. Heb je geen vwo-diploma, maar wel een hbo-propedeuse Technische Natuurkunde? Dan is het mogelijk om toegelaten te worden tot de deeltijdopleiding Natuurkunde, maar daar stelt de universiteit wel aanvullende eisen aan. Dit geldt ook als je een 21+-toelatingstoets wil doen. Deze toets is voor mensen van 21 jaar of ouder die geen van de gevaagde diploma’s hebben, maar wel de studie willen gaan doen.

De locaties

Als je Natuurkunde in deeltijd wil studeren, kan je terecht bij de Universiteit Leiden. Colleges volg je ook in die stad.

Wat je leert tijdens de deeltijdstudie Natuurkunde

Natuurlijk leer je meer over natuurkundige theorieën. Maar tijdens deze Nederlandstalige universitaire studie leer je ook programmeren en werken met allerlei wiskundige formules. Tijdens deze deeltijdopleiding leer je onder andere hoe je abstracte vraagstukken doorgrondt en hoe je een theorie in het lab test. Dat doe je met verschillende onderzoekstechnieken. Tijdens de studie neem je deel aan veel practica en onderzoeksopdrachten. Het bedenken en uitvoeren van experimenten en het zoeken naar oplossingen zijn ook belangrijke onderdelen van de studie. Naast praktische opdrachten is er ook veel aandacht voor de theorie. Je krijgt les over onderwerpen als wiskunde, programmeren, lineaire algebra, Informatica en kwantummechanica.

Voltijd

Aan sommige universiteiten kun je Natuurkunde in voltijd studeren.

WO Natuurkunde WO Natuurkunde
Collegegeld 2023-2024 Tussen € 1.377,- en € 2.314,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 50206
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Physics

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De deeltijdopleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding Natuurkunde te mogen beginnen.