HBO Chemie deeltijd

Deeltijdopleiding Chemie

Misschien ben je al werkzaam in de wondere wereld van de moleculen en atomen, misschien overweeg je een switch naar dit vakgebied. Een chemicus voelt zich vaak het meeste thuis in een laboratorium, en houdt zich bezig met allerlei chemische stoffen. Van verf tot vezels, en van bodemonderzoek tot bombrieven. Hij of zij analyseert, ontdekt en verbetert.

Locaties Chemie opleiding

De opleiding is op dit moment alleen bij de Hogeschool Utrecht en de HAN in Nijmegen te vinden. Aan studietijd ben je ongeveer 20 uur per week kwijt. Hier zit 12 uur zelfstudie in.

Wat leer je tijdens een Chemie opleiding?

De chemicus in spe gaat na de algemene basis verder in z’n eigen vakgebied, met veel labwerk en vakken als spectrometrie, organische synthese en gaschromatografie. Je kunt je richten op analytische chemie, waar veel aandacht is voor moderne instrumentele technieken. Ook maak je verderop in je studie soms een keuze tussen analytische chemie en organische chemie. Tijdens deze deeltijdopleiding leer je hoe je producten kunt analyseren volgens de GC-MS methode. Je gaat levensmiddelen ontleden en biomoleculen bekijken onder een microscoop. Wat kun je met biobased materialen? En welke instrumenten kun je gebruiken om onderzoek te doen. Leer het allemaal tijdens de opleiding hbo Chemie. Met en diploma van hbo Chemie kun je bijvoorbeeld gaan werken als milieudeskundige, researchanalist, veiligheidsdeskundige of kwaliteitsmedewerker.

Wat zijn de toelatingseisen van de opleiding Chemie?

Bij Chemie wordt je toegelaten met een mbo-diploma (niveau 4), een havo- of vwo-diploma (met N&T of N&G). Een baan in de chemie is vaak een vereiste en jaren werkervaring in het chemische werkveld is een pre.

Werken als chemicus

Een chemicus probeert chemische reacties die op laboratoriumniveau goed werken ook op fabrieksniveau aan de gang te krijgen. Er is veel te doen over de chemie-sector, van het omstreden Monsanto tot het giftige lycra van chemieconcern DuPont. Maar heb je hierdoor mindere vooruitzichten op de arbeidsmarkt na hbo Chemie? Bekijk ook de mogelijkheden om een master in chemie te starten.

In voltijd

Op veel meer hogescholen kun je hbo Chemie in voltijd volgen dan je de opleiding in deeltijd kunt vinden. Een andere voltijd optie is hbo Applied Science.

HBO Chemie HBO Chemie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34396
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Chemistry

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De deeltijdopleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding Chemie te mogen beginnen.