HBO Informatie en Communicatie Technologie deeltijd

Deeltijdopleiding Informatie en Communicatie Technologie

Werk jij in de IT, maar heb je geen diploma? Of wil je een hbo-opleiding doen om je carrière een boost te geven? Misschien wil je een expert worden op het gebied van databasemanagementsystemen, geografische informatiesystemen, software development of applicatieontwikkeling. Of je op een hoger niveau bezig gaan houden met informatiebeveiliging. Wat je ambities ook zijn, de deeltijdopleiding Informatie en Communicatie Technologie bereidt je er op voor. Je ontwikkelt niet alleen technische vaardigheden, maar leert ook veel over development, infrastructuur en bedrijfsprocessen. Je kunt kiezen uit verschillende richtingen.

De locaties

Informatie en Communicatie Technologie in deeltijd studeren doe je aan de hogeschool NOVI. Deze hogeschool is gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van ICT. Ze noemen de opleiding daar niet Informatie en Communicatie Technologie, maar HBO-ICT. Ze bieden vier verschillende richtingen aan: Bedrijfskundige Informatica, Software Development, Cyber Security en Geo Business Intelligence. Er is een e-learning-platform waar je de lessen online kunt volgen. Zit je liever af en toe in de klas met medestudenten en een docent? Dan kun je deelnemen aan de wekelijkse klassikale colleges in Utrecht of Maastricht.

De toelatingseisen van deze deeltijdstudie

Om Informatie en Communicatie Technologie te kunnen studeren, heb je een havo-, vwo- of mbo-diploma op niveau 4 nodig. Alle profielen zijn goed; je hoeft geen examen te hebben gedaan in exacte vakken. Voldoe je niet aan deze eis, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Vraag de hogeschool dan naar de 21+-toelatingstest. Die meet je capaciteiten.

Wat je verder wilt weten over deze studie

Bij Informatie en Communicatie Technologie in deeltijd kies je meteen een van de vier richtingen. Dat zijn Bedrijfskundige Informatica, Software Development, Cyber Security en Geo-ICT. Lessen kunnen gaan over onderwerpen als data science, informatiebeveiliging, de programmeertalen Java, Python en React, applicatieontwikkeling en het verwerken en gebruiken van locatiedata. Afhankelijk van de richting die je kiest, leer je bijvoorbeeld meer over het identificeren van de meest voorkomende zwakheden van (web)applicaties en ethisch hacken. Ook ontwikkel je je vaardigheden op het gebied van communicatie, planning en projectmanagement. Heb je al veel ervaring in de Informatie en Communicatie Technologie? Dan krijg je misschien vrijstellingen voor bepaalde onderdelen. Starten met deze hbo-opleiding kan zes keer per jaar.

Werken na Informatie en Communicatie Technologie

Na deze hbo-opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag met het omzetten van data in managementinformatie, waarmee je bedrijf de juiste strategische stappen kan zetten. Of je gaat je richten op het herkennen van relevante marktontwikkelingen om deze daarna te vertalen naar creatieve en innovatieve oplossingen. Misschien ga je liever bij je huidige of een andere werkgever de IT-infrastructuur beter beveiligen, om zo de continuïteit van de organisatie te verhogen. Een paar voorbeelden van banen die je na de opleiding zou kunnen doen, zijn business consultant, functioneel beheerder, mission critical engineer, projectleider ICT en ontwerper infrastructuur. Natuurlijk kun je na deze deeltijdopleiding ook een master hbo Computer Science overwegen.

In voltijd?

De opleiding ICT kun je nergens in een voltijdse variant vinden. Wel kun je op HBOstart nog wat meer informatie vinden over hbo Informatie en Communicatie Technologie.

HBO Informatie en Communicatie Technologie HBO Informatie en Communicatie Technologie
Collegegeld 2023-2024 ntb
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34671
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam -

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De deeltijdopleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding Informatie en Communicatie Technologie te mogen beginnen.