HBO Accountancy deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Accountancy HBO

Als je al werkzaam bent in een financiële functie en je wilt ontwikkelen als fiscaal specialist of actief wilt worden in de accountancy, dan zit je goed met de opleiding op deze pagina. HBO Accountancy is een goede opstap naar een nieuwe fase in je carrière of geeft je de juiste papieren om te starten met een (hbo-master) studie tot accountant. Na de opleiding Accountancy kun jij solliciteren voor functies als assistent-accountant, belastingadviseur, financieel manager en controller.

De locaties

De hbo-opleidingen Accountancy, zowel duaal als in deeltijd, zitten verspreid door het hele land. Je kunt naast regulier onderwijs ook kiezen voor een particuliere opleiding van LOI of NCOI, die afstandsonderwijs bieden waarvoor bovendien geen werkervaring vereist is. Ook Markus Verbeek Praehep is een particuliere aanbieder, die op veel locaties door het land onderwijs aanbiedt en waar je zelf kunt kiezen voor dag-, avond- of afstandsonderwijs.

Welke stof krijg ik tijdens de opleiding Accountancy?

Omdat Accountancy een financieel-economische opleiding is, krijg je in het eerste jaar veel vakken samen met studenten van andere opleidingen uit dit domein. Inleidende vakken in economie, organisatiekunde, recht en bedrijfsprocessen staan op het programma. De computerprogramma's die je als (assistent)-accountant moet gebruiken zijn soms erg ingewikkeld, dus ook daar leer je al over in je eerste jaar. In de hoofdfase duik je dieper in de stof, met een duidelijk accent op accountantscontrole. Maar ook (belasting)recht, bedrijfseconomie en externe verslaggeving staan op het programma. Daarnaast komt ethiek aan de orde, want het is zaak dat een accountant verantwoord om kan gaan met de belangrijke, soms geheime bedrijfsinformatie die hem of haar onder ogen komt. De eisen die aan accountants gesteld worden, liggen vast en dus verschillen de opleidingen onderling weinig.

Wat zijn de toelatingseisen van Accountancy?

De meeste deeltijdopleidingen Accountancy vereisen dat je al een werkplek hebt, waar je praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Bij een duale opleiding sluit je ook een opleidingscontract af met je werkgever en krijg je begeleiding en financiering vanuit je werk. Los van de baaneisen moet je een vwo-, havo- (met economie vakken) of mbo-opleiding hebben afgerond. Alle mbo'ers met niveau 4 zijn welkom, maar de opleidingen geven aan dat je met een economisch of administratief mbo-diploma de meeste kansen hebt om de studie succesvol te doorlopen. De deeltijdopleiding hbo Accountancy duurt vier jaar. Met veel werkervaring of een hoge vooropleiding is een verkort programma vaak mogelijk.

Accountancy in voltijd

De opleiding Accountancy kun je ook in voltijd volgen. Er zijn zelfs veel hogescholen die deze hbo opleiding aanbieden.

Register-accountant worden

De weg naar register-accountant of register-controller is lang. Na de bachelor-opleiding Accountancy volg je een master Accountancy & Control en daarna moet je nog een post-masteropleiding volgen, met daarin een groot praktijkgedeelte. De beste aansluiting voor zo'n master is een universitaire bachelor Accountancy. De overstap van hbo naar een universitaire master wordt steeds moeilijker, maar voor Accountancy is het vooralsnog bij de meeste universiteiten mogelijk na het volgen van een pre-master. Hbo-accountants moeten extra vakken volgen om naar de universiteit over te stappen.

Verwant aan de deeltijdopleiding Accountancy is Actuarieel Analist. Helaas kun je deze hbo opleiding in deeltijd op dit moment nergens volgen.

HBO Accountancy HBO Accountancy
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34406
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Accountancy

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toelatingstoets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om de deeltijdopleiding Accountancy te kunnen volgen.

Kies je voor de duale accountancy opleiding? Dan kun je misschien studiefinanciering ontvangen. Bekijk of jij in aanmerking komt.