HBO Finance and Control deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Finance and Control

Bedrijfseconomen weten alles van geldstromen, omzet, kosten, productievolumes en van hoe die zaken zich tot elkaar verhouden. Van daaruit slaan ze bruggen naar andere onderdelen binnen de onderneming. Ze adviseren bij financiële beslissingen en zijn verantwoordelijk voor een goede planning. Met een beetje geluk en doorzettingsvermogen krijg je een strategische functie binnen een organisatie. Oriënteer je daarom op arbeidsmarkt na hbo Finance & Control, waardoor jij je concurrenten misschien voor bent.

De opleiding Finance & Control

In het eerste jaar bevat het studieprogramma veel algemene economische vakken: bedrijfseconomie, accountancy en fiscale economie. Je leert alles over budgetteren, loonadministratie, bedrijfsprocessen, om het management van een bedrijf financieel te ondersteunen. Maar ook juridische vakken en marketing staan op het programma. Later in de opleiding breid je de kennis uit het eerste jaar uit, zodat je zelfstandig financiële problemen leert analyseren en ze kunt oplossen. Je leert jaarrekeningen opstellen en een financiële administratie opzetten. De meeste instellingen bieden niet veel specialisaties aan. Vaak kun je je wel met keuzevakken of minoren toeleggen op een bepaald facet van het werkveld, zoals verzekeren, financiën, logistiek of accountancy.

Van Bedrijfseconomie naar Finance & Control

Kort geleden was de naam van Finance & Control op alle hogescholen nog Bedrijfseconomie. Niet alle hogescholen waren van deze wijziging tijdig op de hoogte gesteld en hierdoor blijft Bedrijfseconomie nog even onderdeel uitmaken van het opleidingenlandschap.

Wat zijn de toelatingseisen van Finance & Control?

Finance & Control is een deeltijdopleiding die door het hele land aangeboden wordt. Voor de meeste trajecten is relevant werk vereist. LOI is in principe de enige aanbieder van afstandsonderwijs, maar voor Finance & Control bestaat daar ook een klassikaal traject.

Wat zijn de toelatingseisen van Finance & Control?

Sommige hogescholen bieden voor studenten met een economisch mbo-diploma een apart programma aan. Deze studenten hebben immers al de basis van veel vakken en vaak met de nodige werkervaring. Ook hier geldt dat de student minimaal een baan op mbo4-niveau moet hebben, zodat werk en studie goed verenigd kunnen worden. Alle mbo’ers met een diploma op niveau 4 kunnen in principe starten met Finance & Control, maar een economische achtergrond vergroot de kans om de opleiding succesvol af te ronden. Een havo- of vwo-diploma voldoet natuurlijk ook. Bij sommige hogescholen kun je zonder werkervaring starten. Het profiel E&M biedt de beste basis, andere profielen moeten aangevuld worden met economie. Als je geen van de benodigde diploma’s bezit en ouder bent dan 21 jaar, kun je een 21+-assessment doen. De opleiding beoordeelt dan of je kennis en vaardigheden toereikend zijn om toch toegelaten te worden.

Doorstuderen

Na de bachelor kan je doorstuderen. Er bestaan verschillende economische masters op het gebied van bedrijfskunde en economie.

F&C in voltijd

De Finance & Control opleiding bestaat ook in een voltijdse variant. Je bent dan fulltime bezig waardoor er geen ruimte is om naast je studie nog te werken. Een andere voltijd optie is hbo Technische Bedrijfskunde.

HBO Finance and Control HBO Finance and Control
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35520
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Finance and Control

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toelatingstoets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om de deeltijdopleiding Finance & Control te kunnen volgen.

Kies je voor de duale Finance and Control opleiding? Dan kun je misschien studiefinanciering ontvangen. Bekijk of jij in aanmerking komt.