HBO Facility Management deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Facility Management

Als facility manager ben je van alle markten thuis. Je denkt mee over strategieën om een bedrijf optimaal te laten functioneren. Jouw ideeën kunnen zorgen voor gezondere catering, betere bureaustoelen of minder ziekteverzuim in de organisatie. In de toeristische sector zorg je ervoor dat mensen ongestoord van hun vakantie of hotelverblijf kunnen genieten. Je komt vaak terecht in een managementrol, waarmee je een overkoepelende functie hebt. Ben jij benieuwd naar de arbeidsmarkt na hbo Facility Management?

Locaties opleiding FM

Je kunt aan meerdere reguliere hogescholen Facility Management in deeltijd studeren. Daarnaast kun je terecht bij de klassikale opleiding van het particuliere NCOI, of je kunt thuis studeren bij de LOI. Sommige hogescholen bieden een opleiding Hotelmanagement of een specifiekere opleiding in de toeristenbranche, lees daarover meer op de pagina Hotel Management.

De inhoud van de deeltijdopleiding

De propedeuse van Facility Management is erg breed. Gastvrijheid en marketing, budgetteren, personeelsbeleid, beveiliging en logistiek zijn belangrijke onderwerpen. Vanaf het tweede jaar verbreed en verdiep je je kennis. Op je werk leer je daarnaast het beroepenveld kennen door praktijkopdrachten. Er zijn specialisatiemogelijkheden: je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een minor, een managementstage of je verdiepen in Facility Management vanuit een organisatie of van buitenaf.

Wat zijn de toelatingseisen van Facility Management?

Om toegelaten te worden tot een opleiding Facility Management moet je minimaal een (bij voorkeur economisch) mbo-diploma niveau 4 hebben, of een havo- of vwo-diploma met economie. Als je ouder bent dan 21 jaar en geen van deze diploma’s hebt, kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek. De opleiding bepaalt dan of je genoeg vaardigheden en kennis hebt om aan de opleiding te kunnen beginnen. Naast een diploma eisen de reguliere Facility Management opleidingen dat je een relevante baan hebt in de dienstverlenende sector. Ook dient het minimaal op mbo-niveau te zijn en er moet in de organisatie ruimte zijn om praktijkopdrachten uit te voeren. De LOI en NCOI staan open voor mensen zonder relevante baan.

Facility Management in voltijd

De opleiding Facility Management kun je ook in voltijd studeren. Er is geen ruimte om daarnaast nog te werken, want je bent fulltime met de studie bezig. Andere vergelijkbare voltijd opleidingen zijn de Hotelschool, hbo Tourism Management en hbo Leisure & Events Management.

Masters

Wanneer je klaar bent met de opleiding FM, dan kun je uit verschillende economie masters kiezen.

Verwant aan de deeltijdopleiding Facility Management is Office Management. Helaas kun je deze hbo opleiding in deeltijd op dit moment nergens volgen.

HBO Facility Management HBO Facility Management
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34500
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Facility Management

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toelatingstoets mogelijk uitkomst.

Kies je voor de duale fm opleiding? Dan kun je misschien studiefinanciering ontvangen. Bekijk of jij in aanmerking komt.