HBO Ondernemerschap and Retail Management deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Ondernemerschap and Retail Management

Met een studie Ondernemerschap & Retail Management (ORM) word je opgeleid tot manager in het midden- en kleinbedrijf, leidinggevende in een detailhandel of zelfstandig ondernemer. Zo kun je bijvoorbeeld franchisehouder worden - denk aan een McDonalds of een Bruna - maar ook je eigen zaak opzetten.

Locaties van de opleiding

Een aantal opleidingen Ondernemerschap & Retail Management heeft een deeltijdvariant. Sommige opleidingen bieden daarnaast een duaal traject aan. Andere opleidingen richten zich juist primair op werkenden, daar zul je ook een relevante baan moeten hebben om aan de opleiding te mogen beginnen. In een enkel geval ben je ook zonder relevante werkplek toelaatbaar. Wel word je overal aangemoedigd zo snel mogelijk een relevante baan te vinden om de theorie te kunnen toepassen in de praktijk.

De opleiding Ondernemerschap & Retail Management

Als ondernemer moet je van aanpakken houden en van veel markten thuis zijn. Je verdiept je in marketing, consumentengedrag, kostprijsberekeningen, managementvaardigheden, logistiek en marktonderzoek. Je krijgt veel praktische opdrachten, zoals het schrijven van een marketing- of exportplan of het opzetten van een eigen marktonderzoek. Vaak vinden deze praktijkopdrachten plaats op je werkplek. Als je geen baan hebt, dan oefen je de praktijk in cases of op een stageplek.

Wat zijn de toelatingseisen van Ondernemerschap & Retail Management?

Buiten de eventuele werkeis worden er ook eisen gesteld aan je diploma. Dat moet minimaal een mbo (niveau 4) of havo diploma zijn. In principe is ieder mbo-diploma op niveau 4 geschikt, maar een economische vooropleiding geeft de beste aansluiting en geeft de grootste kans op studiesucces. Andere vakkenpakketten moeten in ieder geval economie bevatten en bij C&M is ook wiskunde nodig. Als je nog geen voorkennis hebt, maar wel snel aan het werk wilt, kun je kiezen voor de duale variant. Via de hogeschool zoek je dan een werkplek, waar je werkt, leert en studiepunten krijgt.

Veranderingen in de retail

De sector is aan het veranderen en door het coronavirus is de transitie in een stroomversnelling geraakt. Veel traditionele retailers zoals de V&D, Men at Work, Steps en Dixons hebben hun deuren moeten sluiten. En er zullen nog wat traditionele retailmerken volgen. Deze merken hebben de opmars van online niet willen zien en moeten dat nu met een faillissement bekopen. In de winkelstraat gaat het nu vooral om de beleving van de consument, want bestellen doen we steeds vaker via internet. Dit merk je ook op de arbeidsmarkt na hbo Ondernemerschap & Retail Management. Wellicht een idee om nog een master in economie te volgen.

Voltijd opleiding

De opleiding hbo Ondernemerschap & Retail Management kun je ook in voltijd volgen. Er zijn verschillende hogescholen die deze opleiding aanbieden, vaker dan in deeltijd.

Van Small Business en Retail Management naar Ondernemerschap & Retail Management

Nog niet zo lang geleden was de naam van Ondernemerschap & Retail Management nog Small Business en Retail Management. Omdat niet alle hogescholen op de hoogte waren gesteld van deze wijziging kom je ook nog de 'oude' naam tegen op sommige hogescholen.

HBO Ondernemerschap and Retail Management HBO Ondernemerschap and Retail Management
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35523
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Entrepreneurship & Retail Management

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toelatingstoets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om de deeltijdopleiding O&RM te kunnen volgen.

Kies je voor de duale ORM opleiding? Dan kun je misschien studiefinanciering ontvangen. Bekijk of jij in aanmerking komt.