HBO SPD Bedrijfsadministratie deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding SPD Bedrijfsadministratie

Ben je werkzaam bij een accountancykantoor en op zoek naar nieuwe input voor je carrière? Dan is de opleiding SPD Bedrijfsadministratie is een goede keuze. Je wordt hiermee financieel expert op managementniveau. Deze opleiding is specialistischer dan Finance and Control. Toch blijft er nog genoeg keuze. Pas in je vierde en laatste jaar kies je voor de richting accountancy of controlling.

Welke hogescholen bieden SPD Bedrijfsadministratie aan?

SPD (staatspraktijkdiploma) Bedrijfsadministratie wordt alleen in deeltijd (of duaal) aangeboden en ook alleen door particuliere hogescholen. De opleidingen zijn dus gekeurd door de NVAO, maar worden niet medebekostigd door de overheid. Daarom kan het collegegeld wat hoger zijn. Veel aanbieders bieden een scala aan opleidingsvormen. Je kunt er kiezen voor afstandsonderwijs, dat vaak het goedkoopst is, maar ook voor klassikale opleidingen – waar je dan weer de keuze hebt voor avondcolleges, of lessen op een doordeweekse dag, of juist op zaterdag. NCOI biedt bijvoorbeeld al die keuzes, en bij Markus Verbeek en LOI is het zelfs mogelijk per module te kiezen voor de opleidingsvorm. Je kunt worden toegelaten na het afronden van de havo of het vwo, maar ook met een meao- of mbo-diploma. Verkorte programma’s zijn soms mogelijk als je een diploma Moderne Bedrijfsadministratie hebt of de mbo-opleiding Administrateur gevolgd hebt.

De opleiding SPD Bedrijfsadministratie

De inhoud van de opleiding SPD Bedrijfsadministratie is landelijk vastgelegd, dus alle opleidingen kennen dezelfde vakken in het programma. Je kunt in het eerste jaar in elk geval een inleiding verwachten in bedrijfsadministratie, bedrijfseconomie, financiële rapportage en belastingwetgeving – en in veelal ook in bestuurlijke informatievoorziening. Later in de studie komen enkele brede vakken aan bod – algemene economie, inleiding recht – maar je vergaart ook specifieke kennis over jaarrekeningen, risicomanagement, internal auditing en accounting information systems. Aandacht voor bedrijfskundige aspecten van een financieel beroep is er met vakken als organisatie & management en governance. Alle opleidingen kennen bovendien de mogelijkheid om te kiezen voor een richting via een minor. Audit en assurance, fiscale advisering en levensverzekeringswiskunde zijn de vakken waarin je je specialiseert bij de minor accountancy en met de minor controlling zul je je verdiepen in treasury management en management control. Je sluit de opleiding af met een stage, of als je al relevant werk hebt, een praktijkopdracht, gevolgd door een afstudeerproject.

Werken na het behalen van een diploma SPD

Beroepen na SPD Bedrijfsadministratie zijn bijvoorbeeld assistent-controller, bedrijfsadministrateur en bedrijfseconomisch adviseur. Ook kun je kiezen voor een master accountancy of fiscale economie.

SPD deeltijd of voltijd?

Er bestaat geen voltijd opleiding van SPD. Wel kun je op HBOstart nog meer informatie vinden over SPD Bedrijfsadministratie.

HBO SPD Bedrijfsadministratie HBO SPD Bedrijfsadministratie
Collegegeld 2024-2025 ntb
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34426
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam -

Kies je voor de duale SPD opleiding? Dan kun je misschien studiefinanciering ontvangen. Bekijk of jij in aanmerking komt.